Medlem
Medlemssida för Christer Törnkvist


Mitt konstnärskap är centrerat till att utforska landskapet, urbanitet och människans villkor där i. Praktiken formuleras av ett arbetsintensivt fotografiskt hantverk. Där arbetar jag med äldre tiders fotografiska processer. Långsamheten i mitt arbete är meditativt och jag uppnår ett tillstånd av en medvetenhet där jag ser vad jag avser.

Vi är få som arbetar med äldre tiders fotografiska processer. Jag har därför ett ansvar att föra kunskaperna vidare till nya generationer. Antalet utbildade har under åren blivit många.

Då jag gick på högstadiet bestämde jag mig för att arbeta saltpapper, precis som fortgrafen Fox Talbot gjorde på 1830-talet. Likt honom fick jag fram bilder men kunde inte fixera dem, utan de bleknade. Det var inte enkelt att få tag i det ljuskänsliga silversaltet. På apoteket i Katrineholm förklarade jag att det var till en läxa i kemi. Dom trodde nog inte på mig, men mina blå ögon gjorde att jag till sist fick köpa 5 gram för min lilla veckopeng.

Idag har jag en fil. kand. i fotografi och konst, med en praktik jag tillägnat mig av ledande utövare inom och utanför Sverige.
https://www.chto.se/
Christer Törnkvist, christer@borgasundsfotografiska.se , 0703 009270

Det sublima landskapet (2019)

I den sublima landskapsbilden ställs den lilla människan mot den stora naturen. Jag undersöker detta då jag ställs inför naturens högre makt i Lofotens vördnadsbjudande landskap. Det storslagna, njutbart och respektingivande i en tradition från den romantiska naturuppfattningen.

Skogsrädd (2023)

I Sverige har Naturen och Skogen blivit likt en religion som ersätter stadskyrkan. Skogen är som ett sakralt rum med helande krafter. Skogen är helig med rötter i en fornnordisk föreställning om att vara besjälad. Bakom varje träd väntar ett väsen. Ficklampan är min vän som lyser upp det som nyss hördes. Om jag vänder mig om kan jag förnimma något i lampans sken. Jag ser en otydlighet som inte borde varit där.
  Christer Törnkvist
  epost: Christer@borgasundsfotografiska.se
  mobil: 0703-009 270
  hemsida: borgasundsfotografiska.se
  hemsida: chto.se
Tillbaka

sidan uppdaterad 2024-02-26 / tohbbe