Konsthallens logga
Tillbaka till  STARTSIDAN

 2017
 2018
 2019 jan-juni
 2019 juli-dec
 2020 jan-juni
 2020 juli-dec
 2021 jan-jun
 2021 juli-dec
 2022 jan-jun
 2022 juli-dec
 2023 jan-jun
 2023 juli-dec
 2024 jan-jun
 2024 juli-dec
 2025 jan-jun

Videobiblioteket innehåller inspelningar som oftast skett i samband med en vernissage eller liknande. Här är de inspelningar som gjordes under januari - juni 2020.

Kjell Olsson 11 - 21 januari 2020
"Natura Sueciae" är det namn som fotografen Kjell Olsson gett sin utställning med naturfotografier. Här kan vi möta landskap med våtmarker och sjöar, med bokskog och fjällskog. Framförallt visar utställningen ett urval av arter från den svenska faunan, däggdjur, kräldjur, fiskar, insekter och fåglar, i detaljerade närbilder. Några av de arter vi möter är järv och björn, nattskärra och större hackspett, glada och jorduggla, lax och havsöring, Kjell Olsson har varit verksam i mer än 50 år som naturfotograf och filmare. Han har även gett ut böcker.
Björn-Ove Andersson från Konsthallen inviger utställningen. Kjell Olsson hade inte möjlighet att närvara på vernissagen, men vi intervjuar istället i videon ett antal besökare, om vad de anser om utställningen. De flesta har en stark och personlig relation till Sveriges natur, och intresset för Olssons fotografier är stort. Videon är filmad på vernissagedagen 11 januari 2020.

Tapani Björkbacka 1 - 16 februari 2020
Denna utställning bär namnet "Abstraktion". Konstnären visar här målningar producerade mellan 2016 -2019. Han startar ofta en målning med att anlägga en vit bottenfärg. På denna gör han en slumpvis målning med svart färg, därefter lager på lager med transparenta färger. I processen uppstår figurationer som kan antingen förstärkas eller målas över. Tapani Björkbacka strävar efter en balans, där olika former, ytor och färgskikt, ljus och skugga, antingen ska samverka eller kontrastera mot varandra. Hela processen innebär ett känslomässigt utforskande av måleriets inre väsen, där även konstnären blottlägger något om sina egna inre sanningar. I denna video berättar Tapani Björkbacka utförligt om sin konst. Videon är inspelad på vernissagedagen den 1 februari 2020.

Lars Sander 22 februari - 8 mars 2020
"Stadskap och landskap" är titeln på konstnären Lars Sanders akvarellutställning. Han arbetar i en snabb teknik. De stora pappersarken behandlas flödigt med vatten och pigment, och formatet bjuder på utmaningar, då den korta torktiden sätter en gräns för hur länge arbetet kan fortgå. Konstnären använder endast några få pigment, men eftersom de flyter in i varandra och blandar sig, så uppstår många olika subtila nyanser. Lars Sanders stadsskap och landskap innebär abstraktioner av verkligheten, han låter betraktarens tolkning av färger och former ge vyerna dess innebörd. Tolkningar av linjer och ytor kan för vissa ge intryck av stadssilhuetter, och för andra kan de mer ge intryck av skogshorisonter. Vi möter fjällmålningar från Nordnorge och Västerbotten samt slättland från Mellansverige, medan stadsvyerna kommer från mer generella intryck. I videon berättar Lars Sander om sitt konstnärskap. Videon är inspelad på vernissagedagen den 22 februari 2020.

Iryna Hauska 14 - 29 mars 2020
Temat för denna utställning har konstnären Iryna Hauska satt till "Jag plockar isär mitt Jag". I utställningen som består av ett antal objekt, ingår också under vernissagen en performance av konstnären. Hon är från Belarus, och har bott 11 år i Sverige. Denna utställning är delvis återblickande för henne, verken har tillkommit under de senaste 8 åren. Hon använder flera olika material i sina skulpturer, men den virkade och formade textilen är viktigast. Hon är inte traditionsbunden, ett återkommande material för konstverken är strumpbyxor. Dessa utgör ett kvinnligt attribut, som material är det både starkt och känsligt. Iryna Hauska vill med sin konst skapa dialoger om manligt/kvinnligt. I videon berättar hon om sitt konstnärskap, och gör sin performance. Videon är filmad på vernissagedagen den 14 mars 2020.

Lis Kläpp 4 - 26 april 2020
Konstnären Lis Kläpp bor i Malmö, och hämtar ofta inspirationen till sina målningar från det Öländska landskapet. Hon använder blandtekniker av olja, gouache, krita och akvarell, för att uppnå det uttryck hon strävar efter. För Lis Kläpp är det abstraktionen av landskapet som är intressant. Färgerna och rytmiken skapar lapptäcken och strukturer av åkrar och ängar. Dessa skapar i sin tur fondmiljöer för figurationer av träd och hus, en väg, eller någon katt eller häst. Det är ett känslosamt måleri, där betraktaren får snudda vid konstnärens minnesintryck, men också frikostigt ges möjlighet till egna associationer av motivkretsarna.
På grund av den rådande pandemin kan inte Lis Kläpp medverka vid vernissagen, men hon intervjuas i videoklippet via Skype, av Johnny Molton från Konsthallen. Videon är inspelad på vernissagedagen den 4 april 2020.

Ana Bondžić 2 - 17 maj 2020
"På väg" är temat för utställningen som Ana Bondžić skapat. Hon kommer ursprungligen från Serbien. Många av Konsthallens besökare känner Ana i hennes egenskap av gallerivärdinna på Konsthallen. Ett arbete hon sköter förträffligt. Men hon är främst en initierad konstnär, med utvecklat sinne för färger och texturer. Hennes målningar utstrålar materialkännedom. Hon är från början grafiker, men måleriet har blivit lika viktigt för henne, och hon ser möjligheter att kombinera och experimentera med teknikerna. Ingen målning är tillkommen av en slump, det finns en berättelse bakom varje verk. Ana Bondžić vill skildra kontrasten mellan det statiska och det flyktiga, mellan mörker och ljus. Och kanske också rörelsen, från mörkret till ljuset. Hennes målningar berör, både mentalt och estetiskt. I videon berättar konstnären om sitt konstnärskap. Filmen är inspelad på vernissagedagen den 2 maj 2020.

Saga Bitkover-Norman 23 maj - 5 juni 2020
I hennes utställning på Västerås Konsthall får vi möta konstnären Sara Bitkover-Normans mytomspunna figurer, skildrade i stora och tydliga målningar. Här möter vi vampyrer, änglar och sfinxer. Sådana figurer har målats historiskt i många olika kulturer, men Saga Bikover-Norman gör det på sitt alldeles egna sätt. Hon finner anledningar även i vår tid att fundera över relationen människa-djur. Vi håller oss med hundar och andra kära husdjur, samtidigt som vi, liksom konstnären själv, äter kött. Konstnärens målningar ställer frågor - är vi människor verkligen så fristående från djuren som vi själva ofta hävdar? Saga Bikover-Norman arbetar känslomässigt med måleriet, när hon själv blir förvånad över resultatet, då är målningen färdig. I denna video berättar konstnären om sina målningar och sin relation till myternas värld, pga rådande pandemi sker intervjun över Skype. Videon är inspelad på vernissagedagen 23 maj 2020.

Återvändarna 13 - 26 juni 2020
I Konstnärsföreningen Västerås Konsthalls framtidsvision ingår det att "hämta hem" stadens och länets unga konstnärer, som är under, eller har gått klart, sin konstutbildning på andra orter. För andra året i rad visar vi därför elever från Konstfack och andra konstutbildningar. Ida Rönnberg inspireras av symboler i sina drömmer, hennes konst ställer frågor om kvinnoideal. Jenny Överfors betonar att betraktarens reaktion på hennes installation ingår i, och är en viktigt del av verket. Jonas Welins installation är humoristisk med allvarlig underton, och ställer frågor om människans relation till djuren. Linn Warme arbetar hantverksskickligt med kombinationer av traditionella och nyskapande mönster i oväntade varianter. Simone Kuhs har byggt en stark installation om sexuella övergrepp och traumabearbetning. I denna video berättar konstnärerna själva om sina verk. Videon är inspelad på vernissagedagen den 13 juni 2020.

 
Besöksadress: Gallerian, Sturegatan 12, 72213 Västerås       Postadress: Kopparbergsvägen 15, Box 33, 72213 Västerås

      sidan uppdaterad 2025-01-15 / tohbbe